fbpx

Manuel Terapi (Fizik Tedavi) nedir?

Manuel Terapi ve Masaj

Manuel Terapi (Fizik Tedavi) nedir?

Manuel terapi; diğer adı ile manuel fizik tedavi, elle uygulanan uzmanlaşmış bir fizik tedavi şeklidir.

Manuel terapide uygulayıcılar, kas spazmı, kas gerginliği, buna bağlı olarak eklem işlev bozuklularının neden olduğu sırt ağrısını azaltmak için eklemleri manipüle etmek üzere kas dokusunda baskı yaparlar, bu uygulamalarda ellerini kullanırlar.

Manuel Terapi Uygulamaları

Manuel terapi, çeşitli semptom ve koşulları değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek amacıyla hastanın vücuduna (omurga ve ekstremite) yöneltilen fel teknikleri içeren cerrahi dışı bir uygulama türüdür. Daha yaygın kullanılan teknikler arasında Mobilizasyon, Manipülasyon, Yumuşak Doku Masajı ve Kas Enerji Teknikleri yer alır.

Manuel terapistler, bir kasın düzgün çalışmadığı durumları tespit eden fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ile birlikte senkronize çalışırlar. Uzmanlar; manuel terapiyi tamamlayıcı ve bazen de iyileştirici metod olarak uygulamaktadırlar. Örneğin, piriformis sendromunu tedavi etmek için uygun sakroilyak veya lomber eklem işlevini yerine getirmek için tutuk kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını manuel metodlar ile arar; tersine egzersiz yoluyla piriformis kasını direkt olarak manipüle edebilirler.

Aşağıdaki rahatsızlıkların giderilmesinde manuel terapi uygulamaları gerçekleştirilir:

  • Bel ve boyun ağrısı
  • Baş ağrısı ve migren
  • Kas ağrılarının giderilmesi
  • Lenfatik drenaj ve venöz akış düzeni
  • Birden fazla eklem disfonksiyonu
  • Kısıtlı hareket kabiliyetini ve hareket aralığının düzenlenmesi
  • Zayıflamış kasların güçlendirilmesi
  • Kısıtlanmış derzlerin harekete geçirilmesi
  • Yumuşak dokuları iyileştirme (cilt, kas, bağlar vb..)

Hastalar, manuel terapi sonrasın uygulanan kompres paketleri, ultrason ve bir dizi egzersizin arından, gördüğü iyileşmeden sonra tamamlayıcı egzersiz ve yumuşak masaj terapileri hakkında bilgilendirirler.

Manuel terapi, yeterli hareket kabiliyeti ve hareket alanı olmayan eklemlerin tedavisinde yardımcı olur. Rahatsızlık olarak kendini gösteren ağrılar ve işlev bozukluğu; duruş ve hareket bozukluğuna neden olup, kronikleşebilir. Elle terapi, normal işlevi ağrısız hale getirmek için eklemlerin sertleşmesinden kaynalanan kas gerginliğinin azaltılmasına yardımcı olur ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Manuel terapi tekniklerinin; Bel ve sırt ağrısı ile birlikte eklem ve duruş özürlülüğünün iyileştirilmesi için diğer birçok tedavi yönteminden daha etkin olduğu, hastaların sonraki dönemlerde gösterdiği kalıcı iyileşmeler olarak kendini göstermektedir.

Manuel Terapi Sonrası Masaj

Çoğu terapist, kas dengesizliklerinin iyileştirilmesine yardımcı olması için egzersizin gerekli olduğuna katılırlar. Bununla birlikte, birçok terapist, sağladığı gevşeme halinin ardından düzenli ve kontrollü masaj terapisi önerir. Masaj; egzersiz etkinliğinin artmasına bağlı olarak daha hızlı toparlanmaya yardımcı olur.

Manuel terapi seansları sonrası; masajın, kronik bel ağrısı ve boyun ağrısı olan erişkinlerde etkili olduğu görülmüştür.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir