fbpx

Masaj ile İlgili Tıbbi Açıklamalar

Masaj ile İlgili Tıbbi Açıklamalar

Masaj ile İlgili Tıbbi Açıklamalar

Masaj koltuğu üretilecilerin, teknolojinin mekanik imkanlarını insan dokunuşu ve el hassasiyeti ile hassas kılmak üzere dikkate aldığı bilimsel araştırmalar bulunmaktadır. Bu araştırmalar, masaj koltuğu üreticilerine, bası ve hassasiyet teknikler için yol göstermektedir.

Bunun için “yetkin masaj terapistlerinin” uyguladı masaj ve sonrasındaki iyileşme/rahatlama durumları dikkate alınmaktadır.

Masaj'ın Omurga EtkileriMasaj sırasında bir terapist, vücudun kaslarını ve diğer yumuşak dokularını, sağlık ve refahı iyileştirmek için yönlendirir. Bu yönlendirme ve bası uygulamaları, yumuşak dokuların nazikçe sıvazlanması ve yoğrulması ile gerçekleşmektedir. Manuel teknikler olarak fizyoterapistlere ancak üniversite eğitim düzeyinde verilen bu bilgiler, sağlığa kavuşmak üzere yapılan uygulamanın olumsuz bir sonuç doğurmaması içindir.

Masaj, dünyadaki hemen hemen her kültürde yüzyıllar boyunca iyileştirici bir terapi olarak uygulanmaktadır. Kas gerginliğini gidermek, stres azaltmak ve sakinlik duygularını uyandırmaya yardımcı olur. Masaj tüm vücudu etkilerken; özellikle kas iskelet sistemi, dolaşım sistemi, lenf sistemi ve sinir sisteminin aktivitesini etkiler.

Masaj ile duygusal ve fiziksel olarak iyileştiği görülmektedir. Belli bir masaj tekniği ile istenen bir etki yaratmak için vücudun kaslarını ve dokuları uyarabilir veya yatıştırabilir. Bir uygulayıcı yumuşak dokuyu masajladığında, elektrik sinyalleri hem yerel bölgeye hem de vücuda gönderilir. Bu sinyaller, dokunmanın iyileştirici özellikleri ile birlikte hasar gören kasları iyileştirmeye, dolaşımı uyarmaya, lenfatik sistem aracılığıyla atık ürünlerini temizlemeye, bağışıklık sisteminin etkinliğini arttırmaya, ağrı ve gerginliği azaltmaya ve sakinleştirici bir etki yaratmaya yardımcı olur.

Masaj, endorfinlerin (doğal ağrı kesiciler ve ruh yükselticileri) serbest bırakılmasını uyararak ve belirli stres hormonlarının seviyelerini düşürerek iyi oluşu da geliştirebilir.

Manuel Masaj Terapi seansı sırasında ne olur?

İlk defa masaj terapisi aldığınız, uygulayıcı size “belki de bel ağrısı gibi herhangi bir semptom hakkında soru soracak” ve tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi isteyecektir. Uygulayıcı, masaj oturumundan elde etmeyi umduğunuz konularda mutlaka bir tartışma başlatmalıdır.

TIPKI MANUEL MASAJ OLURKEN GÖSTERİLEN BU İTİNA GİBİ MASAJ KOLTUĞU SATIN ALIRKEN DE YETKİLİ-DENEYİMLİ BİR UZMANLA GÖRÜŞMELİSİNİZ. SİZİN İÇİN UYGUN MASAJ KOLTUĞU SEÇİMİ SON DERECE ÖNEMLİDİR. MASAJ KOLTUĞU TERAPİ PROGRAMLARI İÇİN AYRINTILI BİLGİ EDİNİN.

Bir masaj oturumu 15 ila 90 dakika sürebilir ve durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak takip düzenliliği gerektirebilir.

Araştırmacılar, masajın iyileşmeyi desteklediğini, enerjiyi artırdığını, özellikle yaralanma sonrasında iyileşme süresini azaldığını, ağrı azaltma niteliği ile rahatlamayı, ruh halini ve refahı arttırdığına inanıyor.

Bel ağrısı, osteoartrit, fibromiyalji ve burkulmalar gibi birçok kas-iskelet sistemi problemi için yararlıdır. Masaj ayrıca, kronik yorgunluk sendromu olan kişilerde depresyonu hafifletebilir, yaşam kalitesini iyileştirebilir. Kronik kabızlığı hafifletebilir (uygulamanın karın bölgesinde yapılması durumunda) karın şişmesini azaltabilir, uyku bozukluklarını hafifletebilir ve kişinin kendi imajını geliştirebilir.

İş yerindeki masajın, stresi eritip zihinsel uyanıklığı arttırdığı gösterilmiştir. Derin doku masajının kan basıncı düzeylerini düşürdüğü (sistolik basınçta ortalama 10.4 mm Hg ve diyastolik basınç düşüşü 5.3 mm Hg’da azalma) bulgular arasındadır. Diğer çalışmalarda; masajın kanserli hastalar arasındaki ağrı ve ruh hali üzerinde yararlı etkileri olduğunu göstermektedir.

Klinik çalışmalar, masajın akupunktur dahil olmak üzere diğer tedavilere göre kronik bel ağrısını daha etkili bir şekilde hafiflettiğini ve birçok durumda maliyetin diğer tedavilere göre daha düşük olduğunu gösteriyor.

Klinik çalışmalar, masajın sağlık sorunları için etkili olabileceğini göstermektedir:

Otizm Hastası Çocuklar: Dokunulmaktan hoşlanmayan otistik çocuklar, anne-babalarından güç de olsa bazen masaj terapisi alabilir. Ancak bir masaj koltuğu uygulamasına hayır demedikleri tespitler arasındadır. Masaj koltuğu terapileriden sonra daha az otistik davranış sergiledikleri, buna bağlı olarak sosyal iletişim düzeylerinin arttığı gözlemlenmiştir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (Adhd): Masaj, dikkat bozukluğu olan bireylerin ruh halini iyileştirir ve kendilerini hiperaktif durumdan daha sakin bir ruhaniyete geçiş yapmak üzere uyarır/frenler. Bu durumda dikkat ve odaklanma üzerine yeteneklerinin eski haline dönmesine yardımcı olur.

Bulimia: Çalışmalar, Bulimik atak sırasında normal insanlardan fazla yeme eğilimi olan insanlarda masajın olumlu etkilerini ortaya çıkarmıştır. Yeme bozukluğu olan ergenlerde masaj tedavisi gördükten sonra daha az depresyon ve endişe hissedildiği görülmektedir.

Kistik Fibrozis: Bağ dokusu artımından dolayı oluşan tümör odaklar arasında yer alan sıvı toplanmasıyla akciğer rahatsızlığı olan bireylerde kaygı düzeyi yükselmektedir. Masaj, bu durumlarda etkili olup, kaygıyı azaltabilir ve solunumu iyileştirebilir.

Multiple Skleroz (MS): masajın spastisite ve yaşam kalitesi dahil MS semptomlarının sıklığını ve şiddetini azaltmada “egzersizden daha etkili” olduğunu görülmektedir.

Diyabet: Diyabetli kişilere uygulanan düzenli masaj; kan şekeri düzeylerini düzenler ve anksiyete ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Romatoid artrit: Romatoid artritli kişilerde masaj terapisinin bir sonucu olarak daha az sabah sertliği ve daha az kaygı yaşandığı görülmüştür.

Makale Referansları:

  • Anderson PG, Cutshall SM. Massage therapy: a comfort intervention for cardiac surgery patients. Clin Nurse Spec. 2007;21(3):161-5; quiz 166-7.
  • Barlow A, Clarke R, Johnson N, Seabourne B, Thomas D, Gal J. Effect of massage of the hamstring muscles on selected electromyographic characteristics of biceps femoris during sub-maximal isometric contraction. Int J Sports Med. 2007;28(3):253-6.
  • Beider S, Mahrer N, Gold J. Pediatric Massage Therapy: An Overview for Clinicians. Pediatric Clinics of North America. 2007;54(6).
  • Bernas M, Witte M, Kriederman B, Summers P, Witte C. Massage therapy in the treatment of lymphedema. Rationale, results, and applications. IEEE Eng Med Biol Mag. 2005;24(2):58-68.
  • Billhult A, Bergbom I, Stener-Victorin E. Massage relieves nausea in women with breast cancer who are undergoing chemotherapy. J Altern Complement Med. 2007;13(1):53-7.
  • Billhult A, Stener-Victorin E, Bergbom I. The experience of massage during chemotherapy treatment in breast cancer patients. Clin Nurs Res. 2007;16(2):85-99; discussion 100-2.
  • Braun LA, Stanguts C, Casanelia L, et al. Massage therapy for cardiac surgery patients–a randomized trial. J Thorac Cardiovasc Surg. 2012;144(6):1453-9.
  • Buckle S. Aromatherapy and massage: the evidence. Paediatr Nurs. 2003;15(6):24-7.
  • Button C, Anderson N, Bradford C, Cotter JD, Ainslie PN. The effect of multidirectional mechanical vibration on peripheral circulation of humans. Clin Physiol Funct Imaging. 2007;27(4):211-6.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir